You are currently viewing Kaarelan vastavalmistunut Arena Center on moderni ja ympäristöystävällinen monitoimitila yhteisökäyttöön
Arena Center Kaarelan sisääntulon puuverhoilu kaunistaa keskeneräistäkin ekologista rakennusta. Kuva: Arena Center

Kaarelan vastavalmistunut Arena Center on moderni ja ympäristöystävällinen monitoimitila yhteisökäyttöön

Arena Center rakennutti näyttävän monitoimihallin Helsingin Etelä-Kaarelaan, Kehä I:n ja Hämeenlinnan väylän liittymään. Modernit, lajikohtaisesti viimeistellyt kentät löytyvät salibandyn, padelin ja cheerleadingin harrastamiseen.

Aurinkosähköä hyödyntävä halli palvelee myös viereiselle kiinteistölle valmistunutta Helsingin suomalais-venäläistä yhtenäiskoulua juhlasali- ja liikuntatilapalveluin.

Kaarelan monitoimihallin Kehä I:n puoleisella, etelään antavalla katon lappeella näkyy lähes kolmensadan aurinkopaneelin kenttä, jonka piikkituotantoteho on yli 100 kilowattia. Aurinkovoimala tuottaa vuosittain noin 80 megawattituntia puhdasta sähköä kiinteistön käyttöön.

80 megawattituntia vastaa noin kymmenen helsinkiläisen kaukolämmöllä lämpiävän omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta. Arena Centerillä energia käytetään ensisijaisesti kiinteistön jäähdytykseen, lämmitykseen, ilmanvaihtoon sekä valaistukseen.

Helsingin rakennusviraston määräysten mukaan Kaarelan alueella on huomioitava uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksia uudisrakennuskohteissa. Kaavan minimivaade ei kuitenkaan ollut suunnittelun lähtökohta, kun Arena Centerillä pohdittiin aurinkovoimalan kokoa.

”Meillä on Myllypuron Arena Centerissä Napsin aurinkovoimala, joka on tuottanut lähes 20 prosenttia hallin vuotuisesta sähkönkulutuksesta jo useamman vuoden ajan. Käytännössä optimoimme voimalan koon kesäkauden maksimikulutukseen, kun sähkönmyynti ei ainakaan vielä kannata.
Molemmissa hankkeissamme investoinnin takaisinmaksuaika jää noin 7 vuoteen ja voimalan käyttöikää on kuitenkin luvassa ainakin 30 vuotta, kun ne huolletaan asianmukaisesti. Puhdas aurinkosähkö on vastuullinen ja taloudellisesti järkevä vaihtoehto”, perustelee Arena Centerin toimitusjohtaja Petteri Bergman voimalaa.

 

Muovinen kattomateriaali edellyttää ammattimaista asennustyötä

Kaarelan monitoimihallin kattomateriaali on vain millimetrien ohutta, erittäin joustavaa polyesterivahvistettua polyvinyylikloridia, eli tutummin pvc-muovia, joka kuumailmasaumattiin vahvistettuna aurinkovoimalan asennusalueelle.

Suuren aurinkovoimalan alumiinisen mekaniikan sekä lähes 300 paneelin nostot, kuljetusreitit, asennusaikainen säilytys pistekuormineen sekä itse asennustyö ohuen muovin päälle edellyttivät erityisen huolellista etukäteissuunnittelua.

Oma laskentansa tehtiin tavanomaisesti vuosikymmenten aikaiselle säävaihtelurasitukselle sekä auringon ultaviolettisäteilyn vaikutukselle. Kaarelassa voimala asennettiin muovikatolle ns. kelluvalla mekaniikalla.

”Muovikate on kustannustehokas ratkaisu, mutta edellyttää asiantuntijaosaamista aurinkovoimalan suunnittelu- ja toteutustyössä. Arena Center Kaarelan pvc-kattoon ei tehty aurinkovoimalalle mitään läpivientiä tai ylipäätään yhtään reikiä muovisen kermin läpi vuotoriskien poissulkemiseksi.
Haasteellisella asennusalustalla operointi edellyttää lisäksi projektinjohdon joustavaa yhteistyötä kattotyömaan trafiikissa. Tässä kohteessa yhteistyö oli erittäin sujuvaa”, summaa Napsin myyntijohtaja Markus Andersén.

Andersénin mukaan aurinkovoimala oli Arena Centerin tilaamassa kokonaistoteutushankkeessa jo lähtötilanteessa yksi vaihtoehtoinen energialähde, joten rakennushankkeessa sähköistyksen läpiviennit suoraan sähköpääkeskukseen oli piirustuksissa hyvin huomioitu. Voimalaprojektin suunnitteluvaiheessa muutettiin ainoastaan aurinkovoimalan vaihtosuuntaajalle vahvemmat linjat sähköpääkeskuksesta.

Lisätietoja kohteesta:

Arena Center, toimitusjohtaja Petteri Bergman, petteri.bergman@arenacenter.fi

Naps Solar, myyntijohtaja Markus Andersén, markus.andersen@napssolar.com

Arena Center Kaarelan avajaisia juhlittiin 27.10.2021. Hallin käyttöönottivat Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori sekä Arena Centerin hallituksen puheenjohtaja Heikki Vienola.