You are currently viewing Rajut syysmyrskyt koettelevat asennusten laatua myös aurinkovoimaloissa

Rajut syysmyrskyt koettelevat asennusten laatua myös aurinkovoimaloissa

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Ajankohtaista

Korkealaatuinen aurinkovoimala suunnitellaan paikallisiin sääolosuhteisiin kestämään muun muassa kovaa tuulta ja tuiskua. Voimalat rakennetaan aina asennuspaikan erityiset olosuhteet ja maastoluokka huomioiden. Myös myrskytuulten tavoittamille paikoille voidaan turvallisesti rakentaa aurinkovoimala ilman vesikaton läpäisevää asennusmekaniikkaa, kun voimala on oikein suunniteltu ja asennettu.

Napsilla on monta tuulisen paikan aurinkovoimalaa ympäri maailmaa Antarktikselta alkaen, jossa myrskytuulet puhaltavat jopa 50 metriä sekunnissa. Yksi Suomessa sijaitseva, myrskyäville merituulille altis voimala on Rauman sataman alueella sijaitsevan Seaside Industry Parkin H-hallin kattovoimala. Rauman satama on lähellä avomerta ja H-halli sijaitsee aivan meren rannassa. Hallin laaja katto on iso ja esteetön matalan kallistuksen pinta-ala, joten merituulen voima kohdistuu siihen lähes täysimääräisesti.

Syyskuussa tuhoa aiheuttanut Aila-myrsky tuuletti voimalla telakka-aluetta ja aurinkovoimalaa. Itse asiassa koko Aila-myrskyn suurimmat keskituulet, 29,4 m/s (10 minuutin keskituuli) mitattiin Kylmäpihlajan majakalla, Rauman sataman edustalla. Näin voimakkaita tuulia, ei siis pelkkiä puuskia, mitataan keskimäärin vain muutaman kerran vuosikymmenessä.

Aila-myrskyn jälkeen huoltoteknikot varmistivat aurinkovoimalan kunnon, sillä suurimpien myrskyjen jälkeen pinnoille voisi jäädä vaikka oksia tai muuta roskaa. Näistä ei toki avomeren tuntumassa ole varsinaisesti vaivaa. Tällä erää tarkastus kuitenkin kannatti – yksi paneelikiinnike oli rikkoutunut, ilmeisesti myrskyssä, aiheuttaen paneelin pintaan vauriota. Yksittäisiä virheitä sattuu korkealuokkaistenkin mekaniikkavalmistajien toimituseriin. Sekä paneeli että sen kiinnikkeet vaihdettiin.

Naps on toteuttanut viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana lukuisia järjestelmiä vaativiin kohteisiin, joissa sääolosuhteet edellyttävät kohdekohtaista suunnittelua. Useissa tapauksissa voimaloiden toimintaa on seurattu vuosien ajan etäseurannan avulla, joten tänä päivänä Napsin lähtökohdat suunnitella säänkestäviä voimaloita kohteeseen kuin kohteeseen ovat hyvät.

Itse 1800 aurinkopaneelin voimala säilyi rajun syysmyrskyn ehjänä paikallaan ja aurinkovoimalan tuotto oli myrskyisän päivän aikana enimmillään jopa 50 % voimalan nimellistehosta, eli täysin paisteeton ei sekään myrskypäivä meren äärellä ollut.

Suunnittelu- ja asennusosaamisella sekä tuotteiden korkealla laadulla on turvallisessa aurinkosähkötoteutuksessa erittäin suuri merkitys. Tuuliolosuhteiden arviointiin ja asennusvalintoihin käytetäänkin Formula1-ajoista tuttua G-voiman laskentaa. Aurinkosähköinsinöörimme pohtivat tiimeissään aina tarkkaan, millä kokonaisratkaisulla turvallinen ja kestävä aurinkosähkövoimala kuhunkin erityisen haastavaan kohteeseen toteutetaan.

Pääkuva (C) Kristiina Kortelainen: Seaside Industry Park H-hallin katto