You are currently viewing Kiilto lisää aurinkovoiman tuotantoa megawatilla Lempäälässä – edellinen Suomen suurin voimala siirretään Vantaalle

Kiilto lisää aurinkovoiman tuotantoa megawatilla Lempäälässä – edellinen Suomen suurin voimala siirretään Vantaalle

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Ajankohtaista

Vuonna 2008 kotimainen Kiilto osti Napsilta 66 kWp:n, silloin Suomen suurimman aurinkosähköjärjestelmän Lempäälän pääkonttorin yhteyteen. Viime vuonna Kiilto tuplasi aurinkosähkön määrän, kun Hankasalmen tuotantolaitokselle asennettiin 70 kWp:n voimala. Nyt, yli kymmenen vuoden aurinkosähkökokemuksella yhtiö siirtää ensimmäisen Naps-voimalansa Vantaalle, ja rakentaa pääkonttorin yhteyteen uuden megawattiluokan aurinkovoimalakokonaisuuden. Uusi useista erillisjärjestelmistä rakentuva kokonaisuus kuuluu jälleen Suomen suurimpien joukkoon.

 
Kuva: Elsan Korkmann, Coolweld Oû

Satavuotias kotimainen Kiilto on todellinen edelläkävijä energiatoiminnassaan. Yhtiö investoi aurinkoenergiaan jo aikana, jolloin paneelit olivat vielä suhteellisen kalliita ja takaisinmaksuajat pitkiä. Toiminnan eettiset arvot ja ympäristövastuullisuus ovat kantaneet suomalaista perheyhtiötä, sillä aurinkosähkön kannattavuuden merkittävästi parannuttua yritys teki satavuotisjuhliensa alla investointipäätöksen lähes megawatin tuotantokokonaisuudesta Lempäälän pääkonttorille. Uudet järjestelmät korvaavat vanhimman 66 kilowatin voimalan, mutta kymmenvuotias Naps-voimala ei ole lähelläkään elinkaarensa päätä, joten se siirretään Kiillon Vantaan toimipisteeseen.

”Yli kymmenen vuotta jatkunut yhteistyö Napsin kanssa on antanut pohjan luottamukselle korkeasta laadusta ja osaamisesta. Viime kesänä rakensimme Hankasalmelle 70 kilowatin voimalan ja nyt saamme Lempäälään 15 kertaa tehokkaamman, lähes megawatin järjestelmän. Iloitsemme erityisesti siitä, että vanha voimala saadaan siirrettyä Vantaalle hyötykäyttöön. Emme koskaan olleet miettineet siirron tarvetta, mutta sekä energian tuotanto- että kulutussuunnitelmat voivat muuttua aurinkosähköjärjestelmien pitkän elinkaaren aikana. Vaikka energiatehokkuus paranee jatkuvasti, myös sähkölaitteiden määrä kasvaa. On hienoa, että Napsin voimala saadaan asennettua uuteen osoitteeseen. Meillä onkin tarkasti seurattu voimalan tuottoa koko henkilökunnan voimin”, kertoo Kiillon tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori.

Kuvassa Kiillon vanhimman Naps-aurinkosähköjärjestelmän seurantanäyttö yhtiön pääkonttorin aulassa. Tätä näyttöä on seurattu jo yli vuosikymmenen ajan. Kuvauspäivänä pilvipeite laski järjestelmän tuotantotehoa.

”Kiilto kuuluu kotimaisiin yhtiöihin, joissa ilmastotavoitteet on otettu aidosti osaksi toimintaa. Tavoitteet tulevaisuuteen katsomisesta ja uusien toimintamallien etsimisestä eivät jää puheiden tasolle, vaan yritys todella investoi tulevaan – se on tehnyt niin määrätietoisesti, ja jo pitkään. Juuri kesäkuussa Kiilto vastaanotti Suomen Ympäristökeskuksen HinKu-palkinnon kasvihuonepäästöjen vähentämisestä. Tämä on erityisen arvostettavaa tuotantoyritykselle, joka on merkittävä sähkönkäyttäjä. Kiillon kiinteistöissä sijaitsevien aurinkosähköjärjestelmien kokonaiskapasiteetti on jatkossa yli 1,1 megawattia. Jokainen uusi asennettu aurinkosähkökilowatti kasvattaa koko Suomen uusiutuvan energian tuotantokapasiteettia ja parantaa Suomen uusiutuvan energian tasetta. Kiilto on todella esimerkillinen yritys”, sanoo Napsin toimitusjohtaja Timo Laakso.

Naps on toimittanut kaikki Kiillon aurinkosähköjärjestelmät. Uusin voimalakokonaisuus koostuu 3060 huipputehokkaasta aurinkopaneelista ja asennetaan Lempäälässä sijaitsevien kiinteistöjen tasakatoille kelluvana asennuksena. Täsmällistä tilastoa ei ole saatavilla, mutta tämä Kiillon kokonaisuus on yksi Suomessa eniten energiaa tuottavista katoille asennetuista aurinkosähköjärjestelmistä. Suurempia ovat ainoastaan maa-asennuksina tehdyt aurinkopuistokokonaisuudet.

Kuvassa Kiillon kiinteistöjen katoille asennettavan aurinkovoimaloiden kokonaisuuden suunnitelma. Kuvan vasemmassa reunassa näkyvä kokonaisuus on pääkuvassa näkyvä osa uutta voimalaa.

Napsin korkealaatuiset aurinkovoimalat voidaan purkaa ja siirtää uuteen paikkaan – myös järjestelmän koon muutokset ovat mahdollisia kulutuksen muuttuessa

Aurinkosähköjärjestelmien kelluvat asennukset ovat helposti siirrettävissä, toisin kuin rakennuksiin kiinteästi integroidut ratkaisut. Järjestelmien siirtotarpeita esiintyy muun muassa kiinteistön vesikatteiden peruskorjausten tai merkittävien sähkönkäytön muutosten yhteydessä. Harva kuitenkaan mieltää kiinteän järjestelmän helpoksi siirtää. Napsin projektijohtaja Suvi Saukkoriipi vahvistaa, että aurinkosähköjärjestelmän laajennus, skaalaus pienemmäksi tai siirto esimerkiksi uuteen toimipisteeseen on vaivatonta.

”Suunnittelemme jokaisen Naps-aurinkovoimalan ajatuksella, että se kestää pidempään kuin keskimääräinen vesikaton päällyste. Vaikka kelluva voimala suojaa kattoa suurelta osin, ei sitä koskaan asenneta täysin kattoa peittäväksi – siksi jokainen järjestelmä on suunniteltu myös siirrot tai skaalaukset huomioiden. Napsin NP200-paneelit tuottavat taatun tehon, joten vain senttien arvoiset paneelikiinnikkeet uusitaan siirrossa, muu voidaan hyödyntää sellaisenaan. Toki komponenttien kunto saadaan samalla tarkastettua, ja tarvittaessa vaihdettua esimerkiksi invertteri modernimpaan, kuten tullaan tekemään nyt Kiillon voimalan siirron yhteydessä. Kymmenessä vuodessa invertteriteknologia on kehittynyt merkittävästi, ja saamme koko järjestelmän nyt yhden vaihtosuuntaajan varaan aiemmin käytetyn viiden sijaan”, summaa Saukkoriipi.

Lisätietoja:

Vesa Juhannusvuori, Kiilto, tekninen päällikkö, vesa.juhannusvuori@kiilto.com tai 040 5012403

Timo Laakso, Naps Solar Systems, toimitusjohtaja, timo.laakso@napssolar.com tai 040 724 7146