You are currently viewing Kun kesä on viileä, mutta vähäluminen

Kun kesä on viileä, mutta vähäluminen

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Ajankohtaista

Suomen Etelämanner-logistiikka FINNARP ylläpitää Ilmatieteen laitoksen tutkimusasema Aboaa ja järjestää Suomen Etelämanner-tutkimusohjelman hankkeiden kenttätyöt mm. maaperän, ilmakehän ja vedenalaisen elämän muutoksista.

Sääaseman huoltotyöt sekä tutkimusten paikalla suoritettavat mittaukset ja seurannat ajoitetaan Antarktiksen kesään, joka on kylmä, mutta vähälumisempi kuin napamantereen talvi. Aurinko paistaa kesäaikana tauotta ja lumikinosten sironta vahvistaa säteilyä. Aurinkosähkön käyttö Antarktiksen ääriolosuhteissa on erityisen kannattavaa ja tehokasta. Aboalla on käytössä aurinkosähköä niin perusaseman sähköistyksessä, kuin tutkimuskäytössä.

 

Parhaillaan Antarktisella on pimeää ja 40 astetta pakkasta. Aurinko laski toukokuun 11. päivä ja nousee jälleen loppuviikosta. Ohessa viilentäviä kuvia Suomen helteiden vaivaamille. Kuvat on otettu FINNARP:in keväällä päättyneeltä 2018-19 retkikunnan matkalta.

Kuvat: Niko Nurminen.

Sääennuste Aboa: https://ilmatieteenlaitos.fi/saa/aboa?forecast=daily

Raportti FINNARP 2018-19 retkikunnasta 

Lisätietoa Napsin aurinkosähköratkaisusta Aboalle