You are currently viewing Broman Groupin tavoitteena miljoonan kilowattitunnin aurinkosähkön vuosituotanto

Broman Groupin tavoitteena miljoonan kilowattitunnin aurinkosähkön vuosituotanto

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Ajankohtaista

Broman Group Oy kehittää kiinteistöjensä ekotehokkuutta aurinkosähköllä. Naps Solar Systems Oy toimitti konserniin kuuluvan Motonetin Helsingin Roihupellon sekä Espoon Hannuksen palvelukeskittymiin viime vuonna 60 kilowatin aurinkovoimalat.

Kevään aikana konsernin toimipisteisiin asennetaan kymmenen uutta Naps-voimalaa, joista yhdeksän toimitetaan Motonet-myymälöihin ympäri Suomea ja yksi logistiikkakeskukseen Keravalle. Uusien asennusten myötä Broman Groupin oma aurinkosähkön tuotanto nousee miljoonaan kilowattituntiin vuodessa.

Broman Group Oy on Joensuusta lähtöisin oleva kotimainen autoihin ja niiden varaosiin keskittyvä perheyhtiö, joka työllistää Motonet- ja AD Varaosamaailma –ketjuissaan sekä konsernin palveluyhtiöissä logistiikan ja liikekiinteistöjen puolella yhteensä yli 1700 ammattilaista. Konsernin arvoihin kuuluu toimia yhteiskunnallisena vastuunkantajana. Yhtenä konkreettisena osoituksena on yrityksen sitoutuminen hiilineutraalimman yhteiskunnan kehitykseen.

Broman Group teki vuoden 2018 alussa investointipäätöksen kahdesta aurinkovoimalasta Motonetin pääkaupunkiseudun myymälöihin. Aurinkovoimaloiden toteutunut sähköntuotto ja päästöttömän energian tuotantomahdollisuus vakuuttivat konsernijohdon, joka tilasi Napsilta 10 uutta aurinkovoimalaa toimipisteisiinsä. Näistä yhdeksän valmistuu kevään aikana Motonet-tavaratalojen yhteyteen ja yksi Broman Logisticsin Keravan logistiikkakeskukseen. Uusien voimaloiden myötä konsernin käytössä olevat aurinkovoimalat tuottavat puhdasta ja päästötöntä aurinkosähköä yhteensä noin miljoona kilowattituntia vuodessa.

Järjestelmähankintapäätökset siunasi Broman Groupin hallituksen puheenjohtaja Eero Broman, jolle asiaa esitti konsernin rakennuttajapäällikkö Juha Schreck.

”Yhteiskuntavastuu on meille aidosti tärkeää ja siksi myös Motonetin uusien kiinteistöjen kohdalla panostetaan ekotehokkaisiin ratkaisuihin. Motonetin asiakaskunnassa on autoilijoiden lisäksi paljon veneilijöitä ja retkeilijöitä, joille ympäristöasiat ovat erittäin tärkeitä ja tahdomme kohdata asiakkaamme arvovalinnoissa”, kertoo Schreck.

Motonetin energiankäyttöön suhteutettuna optimoitu aurinkosähköjärjestelmän koko uusissa tavaratalokokonaisuuksissa on 60 kilowattia per toimipaikka. Yksi 60 kilowatin järjestelmä tuottaa Motonetille vuositasolla sähköä arviolta 51 MWh. Tuotettu aurinkosähkö hyödynnetään lähes 100 %:sesti kiinteistön omassa käytössä, omistajan ohjaustoiveiden mukaan. Napsin aurinkovoimalat ovat ns. älykkäitä ja etäseurannan piirissä olevia huoltovapaita ratkaisuja, joiden käyttöikä on 30 vuotta.

”Hannuksessa kesäkuussa 2018 avattu 5.400 m2:n tavaratalo sai syksyllä katolle 60 kilowatin aurinkosähköjärjestelmän, joka tukee kiinteistön toimintaa. Hannuksessa avattiin tavaratalon lisäksi korjaamo, rengashotelli, katsastusasema sekä Motopesu. Energiatehokkuuteen panostetaan myös lämmittämällä rakennukset maalämmöllä ja jäähdyttämällä niitä maalämpökaivojen kautta. Aurinkoenergia sopi mainiosti tähän konseptiin”, kertoo Schreck. Tätä konseptia kopioidaan soveltuvin osin nyt muihin Motonetin toimipisteisiin.

 

Motonetin Roihupellon voimala tuotti ensimmäisenä toimintakuukautenaan 6,4 megawattituntia puhdasta energiaa.

Motonet Oy:n Helsingin Roihupellon aurinkosähköjärjestelmä otettiin käyttöön elokuun alussa. 218 korkealaatuisen Naps Value 275W –aurinkopaneelin järjestelmä tuotti ensimmäisen tuotantokuukautensa aikana yhteensä 6,4 MWh aurinkosähköä.

Naps Solar System at Motonet Roihupelto
Kiinteistön verkkoon syötetty aurinkosähköteho (keltaisella, vasen akseli) ja paneelistolta tuleva tasajännite (punaisella, oikea akseli) yhden esimerkkipäivän, 8.8.2018, aikana.

 

Napsin myyntijohtaja Markus Andersén kertoo järjestelmän tuottaneen sähköä odotusten mukaisesti ensimmäisten kuukausien aikana.

”Paneelien tuotanto jakautuu Motonetin liiketilan ja kiinteistön muiden kulutuskohteiden kesken tilaajan toivomusten mukaisesti. Viime kesän tuotot olivat pitkäaikaisia keskiarvoja korkeammat, koska tuotantopäivät olivat poikkeuksellisen pilvettömiä, eli kesä vähäsateinen. Pilvipeitteen lisäksi tuotettuun tehoon vaikuttavat paneelin kennojen lämpötila, käytettyjen komponenttien laatu ja se, miten järjestelmän komponentit on mitoitettu. Esimerkiksi paneelikaapeloinnin jännitehäviö on yksi tekijöistä, johon voidaan vaikuttaa materiaalivalinnoilla ja asennustavalla.

 

Lisätietoja Motonetin Naps-aurinkovoimaloista:

Juha Schreck, rakennuttajapäällikkö, Broman Group Oy, juha.schreck@bromangroup.fi tai 0400 596 028

Markus Andersén, myyntijohtaja, Naps Solar Systems Oy, markus.andersen@napssolar.com tai 040 860 9651