You are currently viewing Helsingin yliopiston Viikin aurinkovoimalan 560 kWp laajennusosa rakenteille

Helsingin yliopiston Viikin aurinkovoimalan 560 kWp laajennusosa rakenteille

 

Naps Solar Systems Oy rakentaa Helsingin yliopiston Viikin kampusalueen aurinkovoimalan toisen laajennusosan. Tekeillä oleva 560 kilowatin kokonaisuus kaksinkertaistaa kampusalueen aurinkovoimaloiden tehon.

Aurinkovoiman avulla Helsingin yliopistokiinteistöt Oy tehostaa paikallista puhtaan energian tuotantoa osana kampuksen Green Office –järjestelmää ja tukee Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutin (HELSUS) toimintaa. Hankkeen rakennuttamisesta vastaa Rakennuttajatoimisto HTJ Oy. Työ valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Helsingin yliopiston Tila- ja kiinteistökeskus julkisti 2017 heinäkuussa Viikin kampusalueen aurinkovoimalan laajennuspäätöksen, jolloin tavoitteeksi asetettiin yhteensä 1,2 megawatin nimellistehon saavuttaminen.

Aurinkovoimala rakennetaan kampuksen rakennusten katoille erillisjärjestelminä (ks. karttakuva). Voimalan tavoite on tukea yliopiston ympäristö- ja vastuullisuustoiminnan tavoitteita sekä tuottaa puhdasta energiaa paikallisesti yliopiston omaan käyttöön. Helsingin yliopisto on merkittävä sähkön käyttäjä, kun muun muassa Viikin kampuksen kylmäsäilytys- ja laboratoriotoiminnat vaativat suuria sähkötehoja.

Naps Solar System at Helsingin yliopisto Viikki

”Viikin kampusalueen ensimmäinen aurinkovoimala valmistui vuonna 2015 infotalon katolle. Vuosille 2017 ja 2018 ajoittuvilla laajennuksilla voimaloiden yhteenlaskettu teho kasvaa 136 kilowatista 1120 kilowattiin. Valmistuessaan 1,12 megawatin voimala on yksi Suomen suurimpia kokonaisuuksia.

Energia-asiantuntijana toivon luonnollisesti, että tämän kokoisia voimaloita nousisi pian ja paljon lisää – aurinkovoimalat kun ovat Suomessa yhtä tuottoisia kuin keskisessä Euroopassakin. Meidän tuotantomme vain ajoittuu tiiviimmin valoisan kesäyön ympärille, ajankohtaan jolloin ennen kaikkea jäähdytystarve on suurimmillaan”, summaa Visa Koivu Rakennuttajatoimisto HTJ:ltä.

Naps Solar rakentaa toisen vaiheen voimalakokonaisuuden seitsemästä älykkäästä etävalvottavasta erillisjärjestelmästä, jotka asennetaan Viikkiin Latokartanonkaari 3, 7, 9 ja 11 kiinteistöihin, sekä Agnes Sjöberginkatu 2 ja Koetilantie 4 -osoitteisiin. Naps vastaa myös asennettavien järjestelmien vuosihuollosta seuraavien kymmenen vuoden ajan.

Myyntijohtaja Markus Andersénille Viikki on tuttu ympäristö ja yliopisto mieluinen asiakas:

”Olemme mielellämme mukana Helsingin yliopiston voimalahankkeessa, joka edustaa globaalistikin ainutlaatuista tiedeyhteisöä ottaessaan vastuullisuusasiat kiinteäksi osaksi arkea sekä tietenkin myös tieteellistä tutkimusta ja seurantaa.

Helsingin Viikki on näyttävien aurinkovoimaloiden keskittymä meille, sillä siellä sijaitsevat myös Napsin aiemmin rakennuttamat Viikin Ympäristötalon julkisivuun integroitu aurinkovoimala, HSY:n jätevedenpuhdistamon voimala sekä jo vuonna 2002 toteutettu Suomen ensimmäinen asuinkerrostaloon integroitu Eko-Viikin aurinkovoimala.”

 

Lisätietoa Helsingin yliopistokiinteistöt Oy:n Viikin kampusalueen aurinkovoimalasta:

 

Taina Koivistoinen, rakennuttajainsinööri, Helsingin yliopiston kiinteistöpalvelut Oy, 050-415 1341 tai taina.koivistoinen@helsinki.fi

Visa Koivu, energia-asiantuntija, HTJ Oy, 044 556 6654 tai visa.koivu@htj.fi

Markus Andersén, myyntijohtaja, Naps Solar Systems Oy, 040 860 9651 tai markus.andersen@napssolar.com