You are currently viewing Naps MTK:n kumppaniksi – Aurinkosähköstä virtaa tilalle

Naps MTK:n kumppaniksi – Aurinkosähköstä virtaa tilalle

MTK ja Lähienergialiitto tarjosivat tänään konkreettisia toimenpidemahdollisuuksia uusiutuvan energiatuotannon kehittämiseksi Suomessa lanseeraamalla MTK:n jäsenistölle, eli kattavasti suomalaisille tilallisille, valmiiksi rakennetun yritysyhteistyökonseptin aurinkosähköjärjestelmien hankinnan osalta. Naps Solar Systems Oy ja sen kumppanit Vantaan Energia sekä Playgreen Finland Oy kuuluvat valitun yhdeksän kumppanin joukkoon.

”Suomessa aurinkosähköä tuottaa vasta alle 1 prosentti maatiloista, joten potentiaalia kasvuun on”, totesi itsekin aurinkosähköä vaihtoehtona pohdiskellut Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Tiilikainen toivotti MTK:n tekemän palvelukonseptin tervetulleeksi kehitysaskeleksi avatessaan kuulijoille valtioneuvoston näkökulmaa maaseudun hajautetun energiantuotannon osalta. Ministeri totesi tilallisten energiavalintojen olevan varsin ekologisia: yli 40 prosenttia maatilojen käyttämästä energiasta on uusiutuvaa, ja hake-, aurinko- ja bioenergia ovat näistä kasvussa.

MTK:n tahtoa tukea maatilojen aurinkosähkön käyttöönottoa taustoitti puheenjohtaja Juha Marttila”Vaikka aurinkosähköä tuotetaan vielä marginaalisen vähän, ovat samaan aikaan sekä kiinnostus että tuotannon kasvuvauhti kovia ja kasvun jatkuvuus selvää.” Marttila totesi tämän päivän tilallisten olevan kansainvälistä porukkaa, jotka seuraavat teknologian ja palvelumallien kehitystä ja siksi valmiiden palvelukonseptien tuotteistaminen jäsenistölle on MTK:lta toivottua jäsenpalvelua. ”Maaseudulla on paljon tilaa ja mahdollisuuksia – ja enemmän myös auringonpaistetta kuin kaupungin varjoisilla kujilla”, Marttila summasi MTK:n kivitalon uumenissa.

Aurinkoinfossa kuultiin myös asiakasnäkökulmaa, kun Napsin Saana-paneelit katolleen asennuttanut aurinkosähkön edelläkävijä Lasse Sumiloff Kanteleen Vanhameijeri Oy:stä vertaili Suomessa ja Ranskassa omistamiensa järjestelmien tukimalleja ja toimintaa. Kotimaan järjestelmä oli rakennusvaiheessa vuonna 2015 merkittävän kokoinen yksityisessä omistuksessa oleva voimala Suomessa 117 paneelilla ja 28 kWh:n vuosituotolla. Järjestelmän toteutti Napsin kumppani Playgreen Finland Oy. Sumiloff toteaa, että yksi kannustin aurinkosähköjärjestelmän hankintaan oli henkilökohtainen tavoite saada oma hiilijalanjälki neutraloitua nollaan, mutta rationaalinen perusta hankinnalle oli se, että se on kannattava.

Sumiloff summasi aurinkosähköhankkeen kannattavuutta lausahtamalla, että ”tilan kulut eivät ole kasvaneet – mitä ennen maksettiin sähköyhtiölle, maksetaan nyt pankille.” Sumiloff valitsi rahoittaa aurinkosähköjärjestelmänsä pankkilainalla. Järjestelmän tuotto hoitaa investoinnin takaisinmaksun alle 10 vuodessa, jonka jälkeen järjestelmän tuotto jää tilallisen säästöksi.

Lisätietoa MTK:n kampanjasta jäsenille MTK:n sivuilla.

Lisätietoa Naps Solar Systemsin palveluista MTK:n jäsenille:

Klaus Lindholm, Naps Solar Systems Oy, klaus.lindholm@napssolar.com tai 040 860 9658.