You are currently viewing Aberdeen tehostaa Hämeenlinnan Itäportintien logistiikkakiinteistöjen energianhankintaa aurinkosähköllä

Aberdeen tehostaa Hämeenlinnan Itäportintien logistiikkakiinteistöjen energianhankintaa aurinkosähköllä

Aberdeen Asset Management Finland Oy kehittää Hämeenlinnan logistiikkavarastojensa energianhankintaa asentamalla Itäportintie 3:ssa sijaitsevien teollisuusvarastojen katolle yhteensä yli 120 kilowatin aurinkovoimalan. Uusi voimala valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Naps Solar Systemsin toimittama aurinkovoimala rakennetaan kahden kiinteistön katolle kahtena erillisenä, etävalvottavana järjestelmänä. Naps vastaa voimalan suunnittelusta, toteutuksesta sekä etävalvonnasta. Aurinkovoimalan vuosituotto on yli 100 megawattituntia.

Kiinteistöosakeyhtiö Itäportintie 3 sijaitsee Moreenin yritysalueella, keskeisten kulkuyhteyksien varrella ja vain viiden kilometrin päässä Hämeenlinnasta. Yhtiön omistaa kotimaisten institutionaalisten kiinteistösijoittajien omistama APFF 1 –kiinteistörahasto ja sitä hallinnoi Aberdeen, joka vuokraa korkealaatuisia varastointi- ja terminaalitiloja useille merkittäville kotimaisille ja kansainvälisille logistiikka-asiakkaille.

”Moreenin alue on tutkitusti Suomen edullisin tavaranvarastointi- ja jakelupiste Helsingin ja Turun satamista maahantuoduille ja kaikkialle Suomeen jaeltaville tuotteille. Asiakkaamme ovat vastuullisia toimijoita, joille tahdomme tarjota entistä hiilineutraalimpaa kokonaispalvelua modernissa logistiikkakeskuksessa”, taustoittaa hanketta Aberdeenin Senior Asset Manager Pekka Riikonen.

Itäportintie 3:ssa on kaksi erillisrakennusta ja yhteensä 15.000 neliötä korkeaa varastotilaa teollisuuden käyttöön. Lisäksi kiinteistöissä on toimistotiloja sekä erityisiä säilytystiloja muun muassa palaville nesteille. Rakennuksista uudempi valmistui 2011.

”Itäportintien voimalaprojektin avulla tuotetaan kiinteistön omaan käyttöön puhdasta aurinkosähköä yli 100 megawattituntia vuodessa. Logistiikkakohteissa optimoidut lämmitys- ja valaistusolosuhteet ovat keskeiset energiansäästökohteet, kun terminaalitoiminta elää ympärivuotisesti 24/7-sykkeellä. Energiansäästön lisäksi energian puhtaudella on merkittävä vaikutus vastuullisessa liiketoiminnassa. Aurinkovoimala tuottaa yli 10 prosenttia teollisuuskiinteistön kokonaissähköstä vähintään seuraavien kolmenkymmenen vuoden ajan”, kertoo hankkeen kilpailuttamisesta ja rakennuttamisesta vastaavan Rakennuttajatoimisto HTJ Oy:n energia-asiantuntija Visa Koivu.

Napsin projekti-insinööri Juha Majurin mukaan Itäportintien aurinkovoimala rakennetaan kahtena erillisenä järjestelmänä. ”Järjestelmistä pienempi, 76 paneelin ja 21 kilowatin kokonaisuus, rakennetaan kiinteistön vanhaan osaan. Uudempaan laajennusosaan tehdään puolestaan 380 paneelin ja 103 kilowatin kokonaisuus. Molemmat järjestelmät rakennetaan tasakattojen päälle kelluvana ratkaisuna. Toimitamme aurinkovoimalan avaimet käteen-palveluna, jonka lisäksi valvomme voimalan tuotantoa etänä.” 

Lisätietoja:
Senior Asset Manager Pekka Riikonen, Aberdeen Asset Management Finland Oy, pekka.riikonen@aberdeenstandard.com tai 010 304 0360

energia-asiantuntija Visa Koivu, Rakennuttajatoimisto HTJ Oy, visa.koivu@htj.fi tai 044 556 6654

toimitusjohtaja Jussi Ojanen, Naps Solar Systems Oy, jussi.ojanen@napssolar.com tai 050 453 6801