You are currently viewing Metsätila, Kuivasmäki, Petäjävesi, 16,8 kWp

Metsätila, Kuivasmäki, Petäjävesi, 16,8 kWp

 

Omistaja: Kaupin tila
Valmistumisajankohta: marraskuu 2017
Sijainti: Kuivasmäki, Petäjävesi
Järjestelmän kokonaisteho: 16,8 kWp

Kaupin tila Petäjäveden Kuivasmäellä kehittää hiilijalanjälkeään tuleville sukupolville. Tilalle hankittiin biokaasuauto sekä 16,8 kilowatin aurinkosähköjärjestelmä. Investointi rahoitetaan vanhan kuusimetsän myynnillä sekä ELY-keskuksen tuella aurinkosähköjärjestelmän hankintaan. Tilan omistajille uusiutuvan energian käyttö ja energiaomavaraisuuden kehittäminen ovat arvovalintoja.

Kaupin tilayhtymä on kahden sisaruksen perheineen omistama vanha metsä- ja lypsykarjatila Petäjävedellä. Tila on ollut Kaupin suvun asuttama 1700-luvulta. Tilallisten perusarvoihin kuuluu toiminnan jatkuva ja kestävä kehittäminen tuleville sukupolville.

”Nyt mietimme hiilijalanjälkeä ja energiaomavaraisuutta. Tiedostamme metsän merkityksen ilmastolle: sitä pitää hoitaa ja uudistaa parhaan kasvun aikaansaamiseksi. Vanhan metsän kasvu hidastuu. Se tulee alttiiksi tuhoille ja sen hiilensidontakyky heikkenee”, kertoo talon toinen isäntä Mikko Tiirola.

Tiirola tietää, mistä puhuu. Hän on metsätilallinen, mutta lisäksi Maa- ja metsätaloustuottajien MTK:n Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja ja koulutettu metsänhoitaja. Kun 2,8 hehtaarin ja 90 vuotiaan kuusimetsän uudistaminen tuli ajankohtaiseksi, käytiin suvun kesken pohdintaa hiilijalanjälkeä neutraloivista kehityskohteista. Kaikki tahtoivat sijoittaa puun myyntituoton tilan kehittämiseen. Kaupin tilalle hankittiin biokaasulla toimiva henkilöauto sekä 16,8 kilowatin aurinkosähköjärjestelmä.  

”Laskin, että 1400 tonnia puihin sitoutunutta hiilidioksidia vaihtuu biokaasuautoksi ja aurinkoenergiaksi, joilla korvataan fossiilista hiiltä. Edelleen valtaosa puihin sitoutunutta hiiltä jatkaa varastoitumista puurakanteissa, koska leimikon tukkiosuus on yli 90 prosenttia. Osa muusta hiilestä korvaa bioenergiana fossiilista hiiltä ja öljyä”, summaa Tiirola projektin ympäristövaikutuksia.

16,8 kW aurinkosähköjärjestelmä vähentää vuosittaista hiilidioksidipäästöä noin 2.500 kg. Tämä vastaa keskimäärin 115 puun vuosittain sitomaa hiilidioksidimäärää. Kaupin tilayhtymä sai aurinkosähköjärjestelmälle 40 prosentin investointituen ELY-keskukselta.

”Biokaasuauto on periaatevalinta. Yksi auto ei maailmaa muuta, mutta tahdomme muuttaa suuntaa omassa kulutuksessamme. Sama periaate koskee aurinkosähköä. 16,8 kW aurinkosähköjärjestelmä parantaa merkittävästi omavaraisuuttamme ja on puhtainta tarjolla olevaa energiaa. Tavoitteenamme on jatkossa tuottaa 20 prosenttia vuotuisesta sähköntarpeesta oman konevaraston katolla”, summaa Tiirola.

 

Lisätietoja:

Mikko Tiirola, isäntä, Kaupin tilayhtymä, puhelin 044 538 4280, mikko.tiirola@mtk.fi

Antti Suomala, toimitusjohtaja, Kotiwatti Oy, puhelin 040 545 5065, antti.suomala@kotiwatti.fi

Klaus Lindholm, kanavamyynti, Naps Solar Systems Oy, puhelin 040 860 9658

Powered by Naps