You are currently viewing Napsin aurinkopaneelit mukana Atlantin ylityksellä

Napsin aurinkopaneelit mukana Atlantin ylityksellä

 

Suomen Nuorisopurjehtijoiden Aava Transatlantic Sailing –joukkue osallistui kesällä Atlantin ylittävään purjehduskilpailuun, kansainväliseen Rendez-vous Regatta 2017–tapahtumaan. Yli kolmen tuhannen merimailin reitti kulki Portugalista Kanariansaarten ja Bermudan kautta Bostoniin. Suomen Nuorisopurjehtijat valitsivat kalustoonsa Napsin 200 wattisen aurinkosähköjärjestelmän lataamaan Swan 65-veneen akkuja, ettei diesel-moottoreita tarvitsisi käyttää turhaan.

Suomen Purjelaivasäätiön omistama s/y Vahine toimi kymmenen nuoren kotina Atlantin yli kulkevalla, puolentoista kuukauden kestoisella purjehdusmatkalla Portugalista Bermudan kautta Bostoniin. Matka alkoi huhtikuussa ja päättyi Juhannuksena. Neljän tunnin työ – varalla-olo – lepo -sykleissä rytmittyvässä arjessa toiminnan varmuus ääriolosuhteissa testataan niin kalustolta kuin miehistöltäkin.

Naps Aava Transatlantic SailingNaps toimitti s/y Vahinen käyttöön kuusi 33 watin NP33RSS aurinkopaneelia, joiden materiaalit on valittu nimenomaisesti avomerelle. Aurinkopaneelit on rakennettu ruostumattoman teräksen päälle ja kennoston laminointi on perinteistä paneelilasia joustavampaa. Paneeliston päällä voi kävellä normaalisti. Napsin RSS-aurinkopaneelit ovat hyvin kevytrakenteisia. Paneelit kiinnitettiin suoraan laivan kanteen ja yhdistettiin Naps NC 15N –säätimellä akustoon.

Aurinkosähkö on erittäin tehokas tapa ladata akkuja etenkin satamissa, joissa miehistö arvostaa erityisesti äänetöntä lepoympäristöä.” Aurinkosähkö on tervetullut ja helppo lisä Vahinen sähköntuottoon. Pystyimme Atlantin ylityksen aikana vähentämään generaattorin käyttöä noin puoleen, mikä paransi merkittävästi asuinmukavuutta äänen ja lämmöntuoton vähentyessä. Samalla säästimme merkittävästi polttoainetta. Aurinkopaneelit tuovat myös tervetullutta turvallisuutta muiden sähköntuottojärjestelmien rikkoutumisen varalle. Kirsikkana kakussa on akkujen eliniän piteneminen, kun akkuja ei päästetä liian tyhjiksi ja kiehuteta ylilatauksella, summaa s/y Vahinen kipparina toiminut Jarkko Sarmaala kokemusta.

Naps Solarin paneelit siivittivät Vahinen matkaa Atlantin yli

Sarmaala luotsasi suomalaisvalmisteisen Swan 65-purjeveneen miehistöineen menestyksekkäästi Bostoniin. S/y Vahine voitti toisen kilpailuosuuden omassa luokassaan ollen samalla osuuden nopein vene ja tasoitetun kokonaiskilpailun neljäs. Naps onnittelee nuorta miehistöä mahtavasta suorituksesta.

Kuvat: Valtteri Siikasmaa

Lisätietoa kilpailusta: http://snupu.fi/rdv2017/

Nuorten tunnelmia Atlantin ylityksestä alla olevalla Youtube-videolla.