You are currently viewing Mustan piikennon kehittäminen parantaa aurinkokennojen hyötysuhdetta

Mustan piikennon kehittäminen parantaa aurinkokennojen hyötysuhdetta

Eduskunta myönsi Aalto-yliopiston professori Hele Savinille naisille suunnatun 110 000 euron suuruisen innovaatiopalkinnon tieteellisesti merkittävästä ja innovatiivisesta työstä. Innovaatiopalkinto myönnettiin tutkimusryhmän kehittämästä mustasta piikennosta, joka vuonna 2015 rikkoi nanorakeisten aurinkokennojen hyötysuhde-ennätyksen.

Savinin työryhmän kehittämä piikenno on täysin musta. Nanorakenteensa ansiosta kennon pinta ei heijasta käytännössä lainkaan valoa. Professori Savinin mukaan se pystyy myös nappaamaan fotonit huomattavasti alhaisemmasta tulokulmasta kuin aikaisemmin.

Napsin teknologiajohtaja, TkT Mikko A. Juntunen on mukana samassa tutkimusryhmässä kehittämässä palkitusta teknologiasta muita sovelluksia.

Yhtiönä Naps Solar on Savinin ryhmän kanssa tutkimusyhteistyössä, jossa Napsin roolina on valmistaa uusista mustista kennoista tehokkaampia aurinkopaneeleita. ”Tässä parannetaan uuden sukupolven aurinkosähkön mahdollisuuksia. Toiminnallinen tehokkuus parantaa myös kustannustehokkuutta, kun nämä saadaan tuotantoon asti ”, lupaa Mikko A. Juntunen.

 

Lisätietoa tutkimuksesta