You are currently viewing Aboa-tutkimusasema, Etelämanner 1,5 kWp
Aboa Antarctica Kuva: Mika Kalakoski, FINNARP

Aboa-tutkimusasema, Etelämanner 1,5 kWp

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Referenssit

Omistaja:  Suomen valtio
Valmistumisajankohta:  2003-2004
Sijainti: Kuningatar Maudin maa, Etelämanner
Koordinaatit: 73°03′S, 13°25′W
Järjestelmän kokonaisteho: 1,5 kWp

Naps valmisti Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboalle vuosina 2003-2004 omavaraisesti toimivan aurinkosähköjärjestelmän.

Ilmatieteenlaitoksen ylläpitämä Aboan sääasema päivittää kolmen tunnin välein säätietoja kansainväliseen verkkoon.

Järjestelmä toimii aurinkosähkön ja akkujen varassa. Lisäksi aurinkosähköjärjestelmä tukee tutkimusaseman energiaomavaraisuutta FINNARP-tutkimusmatkojen yhteydessä Etelämantereen kesäkaudella.

Kuningatar Maudin maalla sijaitsevan tutkimusaseman olosuhteet ovat erittäin vaativat yli 50 metriä sekunnissa puhaltavien kivi- ja hiekkamyrskytuulien riepotuksesta jäätäviin, yli – 40°C pakkasiin sekä armottomaan napajäätikön UV-säteilyyn.

Napsin järjestelmät ovat toimineet moitteettomasti ilman huoltokäyntejä jo 14 vuoden ajan. Aboa-aseman toiminnasta vastaava Mika Kalakoski toteaa aurinkosähkön olevan käytännöllisin ja edullisin ratkaisu napajäätiköllä, jonne kaikki polttoaine on rahdattava mantereen ulkopuolelta.

”Aurinkopaneeleiden avulla säästämme 12 prosenttia polttoainekustannuksista antarktisen kesän tutkimuskauden aikana, sekä vähennämme merkittävästi logistiikkarasitusta. Talven ajan tutkimus; seismometri, gps sekä koko synoptisen sääaseman toiminta on puhtaasti aurinkopaneeli-akusto -ratkaisun varassa. Napsin 12 voltin järjestelmä ylläpitää lisäksi aseman radiotoimintaa. Olemme erittäin tyytyväisiä Napsin toimittamaan laatuun ympäristössä, jossa tuuli, säteily ja pakkanen on haasteena tekniikalle”, summaa Kalakoski.

 

Kuvat: Niko Nurminen